– Derfor er det viktig
å investere i fremtidens mobilitetsløsninger
AtBs seksjon for Teknologi- og forretningsutvikling skal innovere, finne og utvikle nye løsninger innen mobilitet. I 2023 ble flere spennende pilotprosjekter igangsatt.
Etter et år fylt med vellykkede lanseringer og innovative prosjekter, ser teamet fremover mot nye muligheter for å fortsette å forbedre og utvide transporttilbudet.
Hvordan skal transporttilbudet bli mer bærekraftig og tilgjengelig for Trøndelags innbyggere? Det er spørsmålet seksjonsleder Tom Nørbech og forretningsutvikler Eirin Aarem stiller seg hver dag.
– Det er det som er vår ambisjon. Vi skal utforske nye og innovative løsninger som kan gjøre en forskjell for innbyggerne i regionen, sier Nørbech.
Mikromobilitet i Stjørdal, Malvik, og Melhus – og Trondheim
Et av de mest spennende prosjektene i 2023 har vært utrullingen av mikromobilitetsløsninger i Stjørdal, Malvik og Melhus. I august ble elsparkesykler og elsykler introdusert som en del av transporttilbudet deres, med totalt 600 kjøretøy fordelt på kommunene.
Målet med prosjektet er å se om mikromobilitet på tettsteder og i mellomstore byer minsker bilbruken. Prosjektet er et samarbeid mellom kommunene, TIER og AtB.
– Dette prosjektet gir verdifull innsikt i hvordan mikromobilitet kan integreres i mindre byer og tettsteder for å forbedre tilgjengeligheten og fleksibiliteten i transporttilbudet, sier Aarem.
Samme høst ble også bysykkel inkludert i periodebilletten testet ut i Trondheim. Dette kom i stand ved et samarbeid mellom Trondheim Bysykkel og AtB. I tillegg til at AtB fikk mange positive tilbakemeldinger på tilbudet, økte bruken av bysykkel med mellom 10 og 20 prosent i perioden.
56 %
elsparkesykler
Bruksandel
44 %
elsykler
Bruksandel:
Privatbilister som samkjører er bra
Fra 1. november ble samkjøring lansert som et prøveprosjekt i samarbeid med det danske selskapet Nabogo og deres app. Tjenesten lar bynesinger få samkjøre med privatbilister.
Som passasjer kommer du deg raskere dit du vil. Og ved å laste opp en periodebillett fra AtB i Nabogo-appen reiser du også gratis fra og til Byneset med samkjøring. Det er et godt alternativ når bussen ikke passer eller kjører direkte dit du vil.
På Byneset har de også fått AtBs bestillingstransport som backup, som gjør pilotprosjektet unikt. Dette tiltaket er en del av AtBs brede strategi for å redusere biltrafikk og oppmuntre til mer miljøvennlige reisevaner. Nabogo samarbeider også med kollektivselskapene Skyss i Vestland og Brakar i Drammen, i tillegg til å ha erfaring fra 30 av 98 danske kommuner og fra Nederland og Sverige.
Samkjøring på Byneset
275
Forventet antall turer
763
Antall turer
– Det er noe helt nytt.
Samkjøring prøves ut andre steder, og den
store utfordringen har vært forutsigbarheten.
Med bestillingstransport som backup får
du forutsigbarhet, sier Nørbech.
Prosjektene blir gjennomført med midler fra Miljøpakken og andre midler satt av til innovasjon. Både Aarem og Nørbech understreker viktigheten av finansiering for å realisere disse prosjektene.
– Uten støtte og midler hadde det vært utfordrende å få disse initiativene til live. Det er viktig å investere i fremtidens mobilitetsløsninger, sier Nørbech.
I tillegg var flere spennende prosjekter på trappene i 2023. Kanskje ser de dagens lys i året som kommer? For AtB skal fortsette å lede an i utviklingen av smartere og mer bærekraftige transportløsninger.