AtB jobber for å være i forkant av
fremtidens bærekraftskrav
AtB spiller en viktig rolle når vi skal få ned klimautslippene i Trøndelag. Samtidig består bærekraftsarbeidet av mye mer, og i spissen for arbeidet står Hilde Kristin Lium og en helt nyopprettet gruppe i AtB.
Trøndelag er et flettverk av bygder og byer, fjell, daler, fjorder, kyst og øyer. AtB forbinder by og bygd, grend og dal, og sørger for færre biler på veiene. Vi er i vår natur en organisasjon som er grønn. Det skal bli enda tydeligere.
Vi må bytte fossilt med framtidsrettet. Sørge for at Kari kan dele bil istedenfor å kjøpe sin egen. Gjøre det enkelt for Yassir å la bilen stå og heller bruke sparkesykkel. La Ola reise med buss der bussen ikke går.
Hilde Kristin Lium er juridisk rådgiver og leder prosjektarbeidet i en nyopprettet bærekraftsgruppe i AtB. Hun deler hvordan bærekraft er vevd inn i hver fiber av organisasjonens oppdrag.
– Bærekraft er i kjernen av alt vi gjør. Fra å redusere bilbruk til å fremme kollektive reiser, men også sykkel og gange, er vårt mål å integrere bærekraftige praksiser i alles daglige virksomhet, sier hun.
En helhetlig tilnærming til bærekraft
AtB forstår at bærekraft innebærer mer enn miljøvennlige transportvalg. Det inkluderer også sosialt ansvar og effektiv virksomhetsstyring. Vi forplikter oss til sosial bærekraft ved å tilby sikre, inkluderende transportløsninger for alle og vedlikeholde høye etiske standarder, styrt av våre kjerneverdier: ansvarlig, involverende og fremtidsrettet.
Som arbeidsgiver og oppdragsgiver sikrer AtB at alle, fra våre hundre ansatte til tjenesteleverandører som transportselskaper, verft og billettkontrollører, følger bærekraftsprinsipper som favner miljøomsorg, sosial rettferdighet og etikk.
– Ja, det handler ikke bare om å transportere folk på en miljøvennlig måte, men også om å redusere vårt eget karbonavtrykk og sikre at våre leverandørkjeder reflekterer våre bærekraftsmål, forklarer Lium.
I 2024 blir elektriske hurtigbåter sjøsatt i Trondheimsfjorden. Da tar AtB et stort skritt mot målet om nullutslipp.
Passasjerene i 2023 sparte miljøet for 10.156 tonn med klimagasser ved å unngå fossile biler.
*Beregnet ut fra 1,6 passasjerer per bil.
2555
tonn lavere klimagass-
utslipp enn i 2022
(Totalt klimautslipp på 61.435 tonn CO2)
20 tonn
lavere miljøutslipp enn i 2022
Vi må gjøre det lett
å velge kollektivt,
fordi vi skal samme vei –
mot en mer miljøsmart hverdag.
Og i fremtiden må AtB, som alle andre selskaper, innrette seg etter nye og strengere krav til bærekraftsrapportering, som følger av EU-direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
AtB forbereder seg på fremtidige krav om bærekraftsrapportering, et skritt som er både nødvendig og verdifullt for å opprettholde gjennomsiktighet og ansvarlighet. Det er dette arbeidet bærekraftsgruppa som Lium leder, har startet på.
Hun påpeker viktigheten av rapportering i bærekraftsarbeidet.
– Rapportering gjør det mulig for oss å spore vår progresjon, forstå våre utfordringer og kommunisere våre suksesser, sier Lium.
Bærekraftsteamets rolle
Det tverrfaglige bærekraftsteamet vil fremover spille en nøkkelrolle for å koordinere og fremme AtBs bærekraftsinitiativer.
– Å ha et dedikert team gjør det mulig for oss å samle trådene og systematisere vårt arbeid mot konkrete bærekraftsmål, sier Lium.
Dette arbeidet inkluderer alt fra å utvikle bærekraftige anskaffelsespraksiser til å engasjere seg i teknologisk utvikling som støtter overgangen til en lavutslipps fremtid.
– Bærekraftsarbeidet er en pågående prosess som krever konstant vurdering, tilpasning og innovasjon, sier hun.
AtBs skal møte disse utfordringene head-on, styrket av et sterkt fundament av kunnskap, engasjement og samarbeid.
Vi må gjøre det lett å velge kollektivt, fordi vi skal samme vei – mot en mer miljøsmart hverdag.